top of page

V sobotu jsme závodili na Šutce na PARA SWIM CUP PRAGUE 2024!

V sobotu 13. 4. 2024 v 50 m bazénu v Praze Na Šutce proběhlo 2. kolo Českého poháru v paraplavání 2024. Závod PARA SWIM CUP PRAG organizovalo ČESKÉ PRAPAPLAVÁNÍ a sportovní klub PARA PLAVÁNÍ PRAHA.

Za SKKV startovalo 22 plavců, včetně plavajícího trenéra Kuby Voráčka. Nejmladší účastnící, a to nejen klubu, ale i hlavního závodu byla Ellen Trutnovská. Účast na PSCP byla již čtvrtá závodní zkušenost. Zlepšení jdou v tomto věku sama, tím, jak plavec nasává závodní zkušenosti a dovednosti v tréninku. Ve všech třech plavaných disciplínách měla osobák (50VZ, 50Z a 100VZ). Už teď je vidno, že jí delší tratě nedělají problém, spíše naopak. V tréninku je Ellen pytel blech na závodech soustředěná plavkyně, bude to závoďačka stejně jako její spoluplavkyně Vendy Dušková, služebně patřící k nejstarším. Podobnost obou dívek je zjevná, a to nejen tím, že se ponořili do vod bazénu v útlém věku 3-4 let😊.

Plavci klubu si zaplavali 16 osobních rekordů. U začínajících plavců se osobáky plavou snadněji, u těch, kteří mají již něco naplaváno, a navíc nějaký ten rok k tomu, je to těžší. Na závodech na Šutce si zaplavala osobák Marťa Keslová na 50P, Lucka Kudrnová na 200VZ, Míra Vimr na 100Z, dvě zlepšení Honza Štěpánek (50VZ a 100VZ).

Mládežníci Maty Staša a Lubo Lhotan si dali po jednom osobáku. Maty, v celkovém umístění ve své kategorii JUNIOŘI obsadil páté místo. Měl jako vždy naplněný program, plaval ve velmi dobrých časech blízkých jeho nejlepším časům, na 50VZ atakoval hranici 32 sekund, zaplaval osobák 32,02 a získal pěkných 408bodů. Druhý hodnotný výkon a 416bodu v disciplíně 200PZ. Lubo má teď tréninkový výpadek z důvodů změny místa školy, přesto se mu podařilo na 50Z vylovit z bazénu zlepšení.

Vendy Dušková, stříbrná medaile a 2. místo v celkovém umístění v kategorii OPEN ŽENY. Dlouholetá reprezentantka, momentálně v přípravě na blížící se Mistrovství Evropy ve Funchalu, potažmo na LPH do Paříže, absolvovala závod po těžkém soustředění v Šamoríně (SVK), odkud se vrátili ve čtvrtek. Jeden den volna a hurá na závod, kde měla od svého trenéra Jana Hanyse Šimka naservírovaný velmi náročný program. Plavala 6 disciplín (100M, 100Z, 100P, 100K, 400K a 200PZ), k tomu dva starty ve štafetě. Jak sama zhodnotila: „Závodní šílenost, super trénink závodního tempa, ale hnus to byl velkej😊“. Vendy takovéto výzvy přijímá a pere se s nimi svou lví silou. Ještě do nabitého programu nacpat trochu odpočinku a budeme se těšit na vystoupení na ME ve Funchalu, a hlavně držet palce!

Hanka Kulhavá, stříbrná medaile a 2. místo v celkovém umístění v kategorii MASTERS. Hanka neplavala úplně ve svých osobácích, zaplavané časy byly kvalitní a Hanka dosáhla ve své kategorii na medailové umístění.

Mezi služebně mladší a vlastně čerstvě zapojené plavce jmenujeme nejdříve dvojici Mára Kocaj a Čeněk Cingroš, kteří plavou v závodu s obrovskou energií, voda vaří, ale jejich úsilí má často obrácený efekt. Tentokrát poslechli rady trenérů, ubrali na síle a výsledek se dostavil – Čenda se ve srovnání s vystoupením na POHÁRKU zlepšení o 23 sekund na 50VZ a o 8s zlepšení na 50Z. Mára osobák ve všech plavaných disciplínách (50P, 50VZ, 100VZ) a premiérovi si vyzkoušel i delší trať na 200VZ. Hodnotil slovy: „Bylo to dlouhé“. 😊. Pro Tomáše Janáčka to byl teprve třetí závod. Od minulého závodu si více osvojil znak, získal větší jistotu. Přenos paží vzduchem a pravidelné střídání v tomto plaveckém způsobu jej zrychlilo o více jak minutu, a to v obou plavaných disciplínách (50VZ i 50Z).

Úplnými nováčky a poprvé s naším týmem plavali kluci Jan a Jakub Sladkých z Klenčí. Protože mají chuť plavat a závodit, budou s námi jezdit i trénovat. Věříme, že to bude spolupráce vzájemně přínosná.

Nemůžeme nezmínit závod štafet, vždy emoční záležitost. Postavili jsme šest štafet. Bohužel nám na poslední chvíli vypadnul Petr Dvořáček, velká to posila štafetových klání. Složení štafet jsme museli přeházet a povolat do štafet další posily, jmenovitě Lubu Lhotana a Vaška Tejkala. Lubo se v prvním závodu štafet hodně motal do dráhy, což jej velmi brzdilo a naši A štafetu předstihlo jak Brno, tak Praha. V druhém vystoupení už bylo všechno dobré, Lubo plaval rovně a bylo z toho druhé místo a 400bodů pro naše barvy. Velké díky všem ostatním členům štafet A i B, jmenovitě Vendy Duškové, Rudovi Vojákovi, Maty Stašovi a Lubovi Lhotanovi a Hance Kulhavé, Honzovi Štěpánkovi, Vaškovi Tejkalovi a plavajícímu trenérovi Kubovi Voráčkovi!

Štafeta 68 bodová, složená z plavců s mentálním postižení, Downovým syndromem a PAS bojovala s velkým zápalem a nasazením. V kraulové štafetě dohmátli na druhém místě za Brnem, získali pro družstvo cenné body a v polohové štafetě bylo rozrušení příliš veliké a Alex Sosonkin v zápalu zapomněl, že má plavat delfína a po startu udělal několik kraulových záběrů… no stává se…  

V celkovém pořadí družstev jsme skončili na krásném třetím místě za vítězným BRNEM (SK KONTAKT Brno) a druhou Prahou (PARA PLAVÁNÍ PRAHA).

Děkujeme všem plavcům za reprezentaci klubu a osobní nasazení.

Gratulujeme k osobákům! 😊      


Výsledky závodu naleznete zde:

PSCP_240413_Vysledky
.pdf
Stáhnout PDF • 1.78MB

                                              

38 zobrazení0 komentářů

Nejnovější příspěvky

Zobrazit vše
bottom of page